News

Nieuw uitstel ZZP-wetgeving: Deel Kamer wil opsplitsing

Op 27 februari 2024 kondigde het Nederlandse kabinet aan dat de invoering van nieuwe wetgeving met betrekking tot zelfstandige ondernemers (ZZPers) opnieuw wordt uitgesteld. Het nieuws heeft gemengde reacties opgeroepen, maar een deel van de Tweede Kamer pleit nu voor een opsplitsing van de voorgestelde maatregelen.

Het kabinet heeft besloten om de invoering van de ZZP wetgeving opnieuw uit te stellen vanwege zorgen over de impact ervan op zelfstandige ondernemers en de flexibele arbeidsmarkt. De wet, die oorspronkelijk bedoeld was om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de positie van ZZPers te versterken, lijkt echter nog steeds op weerstand te stuiten.

Een deel van de Tweede Kamer verwelkomt het uitstel, maar pleit nu ook voor een grondige heroverweging en opsplitsing van de voorgestelde maatregelen. Volgens sommige Kamerleden zijn bepaalde aspecten van de wet onvoldoende doordacht en kunnen ze mogelijk meer schade aanrichten dan goed doen.

De voorgestelde opsplitsing zou kunnen inhouden dat controversiële onderdelen van de wet worden losgekoppeld en apart worden behandeld. Dit zou de mogelijkheid bieden om meer gedetailleerde discussies te voeren over specifieke aspecten, zoals de definitie van schijnzelfstandigheid, tariefafspraken en de handhaving van regels.

Kortom, het recente uitstel van de ZZP wetgeving heeft een golf van reacties veroorzaakt, en de roep om een opsplitsing van de maatregelen geeft aan dat er nog veel discussie en debat nodig is voordat er een breed gedragen wetgevingskader kan worden geïmplementeerd.

Hoewel het uitstel een adempauze biedt voor ZZPers en bedrijven die zich zorgen maakten over de implementatie van de nieuwe wetgeving, blijft de onzekerheid bestaan over de uiteindelijke vorm ervan. Bij Smelt volgen we de ontwikkelingen nauwlettend en om ons zo voor te bereiden op mogelijke veranderingen in de toekomst. Door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief (onderaan deze pagina) blijft u op de hoogte van relevante updates en ontwikkelingen omtrent deze wet en andere belangrijke informatie voor zelfstandige professionals en opdrachtgevers.
 

 

Gepubliceerd: 05 Maart 2024

 

Verkiezingen 2023 en ZZP: De belangrijkste politieke standpunten

Als recruitmentbureau gespecialiseerd in het bemiddelen van interim professionals in de Life Sciences-sector, begrijpen we de waarde van een grondige kennis van de politieke landschappen en beleidsveranderingen. Met de verkiezingen van 2023 in aantocht, is het essentieel om te begrijpen wat de verschillende politieke partijen te zeggen hebben over de toekomst van werken als ZZPer.

De KVK heeft hierover een interessant artikel geschreven: Wat zeggen politieke partijen over ZZP in de verkiezingen voor 2023?. Hierin worden de standpunten en beleidsvoorstellen van verschillende partijen onder de loep genomen. Het kan je helpen bij het begrijpen van de mogelijke impact op ZZPers en jouw bedrijf. Klik hier voor meer informatie: https://www.kvk.nl/starten/verkiezingen-2023-standpunten-zzp/ 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen die onze branche beïnvloeden!